Objednávky do 17.12 doručíme do Vánoc

Pastovaný MED - Jak ho děláme?

Většina milovníků medu mají v oblibě med pastovaný. Jak vzniká?

Každý včelař má jiné způsoby a metody, jak pastovaný či pastový nebo-li šlehaný med vyrobit.

My jsme letos pořídili nový pastovací stroj a med pastujeme hned do 3 dnů od stáčení. Med je vždy litý do pastovače přes dvojsíto, jelikož při bílé barvě pastovaného medu, jde každá drobnost vidět.

Pastuje se především med květový, který je nejideálnější s maximálním obsahem vody do 20%.

Pastování -  tato mechanická funkce roztříští krystalky medu na menší částice, které se už poté nespojí. Míchá se dokud nevznikne pastovitá forma. Pastuje se velice pomalu, abychom předešli vzniku vzduchových bublin.

Z nerezového pastovacího stroje stáčíme rovnou do sklenic a skladujeme v chladnější místnosti do 20°.

Do medu se zásadně nic nepřidává. Med si zachovává své vlastnosti a kvalitu.

Oblíbený je především pro manipulaci při konzumaci. Je mnohem jednodušší si pastovaný med namazat na pečivo a nikde Vám nic neteče. Ideální forma medu pro děti, kdy se mohou sami obsloužit, aniž by zalepily celý stůl.

Další výhodou je, že nemění konzistenci, zůstane stále stejný.

Připomíná barvou i konzistencí klasické máslo.

U nás můžete zakoupit od 500g- 750g-950g.

Bdeněves 251 | Kozolupy 330 32