Pastovaný MED - Jak ho děláme?
Většina milovníků medu mají v oblibě med pastovaný. Jak vzniká?
Každý včelař má jiné způsoby a metody, jak pastovaný či pastový nebo-li šlehaný med vyrobit.
My jsme letos pořídili nový pastovací stroj a med pastujeme hned do 3 dnů od stáčení. Med je vždy litý do pastovače přes dvojsíto, jelikož při bílé barvě pastovaného medu, jde každá drobnost vidět.
Pastuje se především med květový, který je nejideálnější s maximálním obsahem vody do 20%.
Pastování - tato mechanická funkce roztříští krystalky medu na menší částice, které se už poté nespojí. Míchá se dokud nevznikne pastovitá forma. Pastuje se velice pomalu, abychom předešli vzniku vzduchových bublin.
Z nerezového pastovacího stroje stáčíme rovnou do sklenic a skladujeme v chladnější místnosti do 20°.
Do medu se zásadně nic nepřidává. Med si zachovává své vlastnosti a kvalitu.
Oblíbený je především pro manipulaci při konzumaci. Je mnohem jednodušší si pastovaný med namazat na pečivo a nikde Vám nic neteče. Ideální forma medu pro děti, kdy se mohou sami obsloužit, aniž by zalepily celý stůl.
Další výhodou je, že nemění konzistenci, zůstane stále stejný.
Připomíná barvou i konzistencí klasické máslo.
U nás můžete zakoupit od 500g- 750g-950g.